BBC Horizon

Sunt indragostita de documentarele din serie BBC Horizon. Informative, variate, interesante.

Aseara am urmarit 2: unul despre viata lui Einstein si unul despre vise

Link catre documentare – torrent

Ce am retinut din documentarul despre vise:

1. Se credea ca oamenii viseaza doar in timpul somnului REM. Insa recent s-a demonstrat ca visele apar in 2 situatii: REM si non-REM

Ce mi s-a parut fascinant este faptul ca visele in timpul REM au o aura “negativa” pe cand cele din non-rem, nu.

In documentar se arata cum oamenii treziti din non-REM sunt intrebati ce au visat si apoi pusi sa completeze un chestionar. In chestionar ei vorbesc despre sentimente placute, liniste, optimism.

De exemplu, chestionarul cuprinde o lista de particule ce, continuate, pot rezulta intr-un cuvant:

OPT

SUS

HO

IMP

Cei treziti din non-REM au transformat particolele in cuvinte cu incarcatura positiva: OPTIMISM, SUSPENSE, HOPE, IMPORTANT

Cei treziti din REM au transformat particolele in cuvinte ce exprima incarcatura negativa: OPTION, SUSCEPTIBILITY, HOST, IMPOSSIBLE

Desigur, nu toate cuvintele notate reprezentau un sentiment sau o stare negativa sau positiva, insa la finalul studiului s-a ajuns la concluzia ca in timpul non-REM oamenii viseaza frumos.

Ce mi s-a parut si mai interesant a fost faptul ca s-a demonstrat ca persoanale depresive au o durata de somn REM mai mare decat a oamenilor normali (care viseaza mai mult non-REM). Unul din psihologii intervievati spunea ca reducerea timpul de somn REM in cazul depresivilor poate duce la o  ameliorare a starii de depresie. El spunea: “e de inteles atitudinea depresivilor. Dupa o doza buna de somn si vise de tip REM, cum sa nu te trezesti cu sentimente negative pe care nu ti le poti explica?”

Drew Brenner spune:

“What exactly is the difference between REM & Non-REM Sleep?

REM Dreams and Non-REM dreams are very different from each other in a few major ways. The first difference between the two is Non-REM dreams consist of brief, fragmentary impressions. They are also less likely to involve visual images compared to REM sleep, and are more frequently forgotten. Non-REM dreams are like thinking about something during the day for a brief period of time while REM dreams are comparable to thinking deeply about something. REM sleep consists of about two hours a night while Non-REM sleep lasts about four to six hours.”

2. De ce avem nevoie de somn? Nimeni nu a demonstrat efectiv rolul somnului insa stim ca avem nevoie de el pentru ca al nostru corp o cere.

In documentar se arata rolul somnului in procesul de invatare.

Cativa oameni sunt rugati sa joace un joc gen Wii in care sunt rugati sa schieze. Este pentru prima data cand joaca acest joc. Se inregistreaza viteza lor si timpul in care au reusit sa termine traseul.

Dimineata sunt intrebati ce anume au visat. Unii dintre ei isi aduc aminte ca au visat elemente legate de: zapada, vant, schi, patinaj, bulgari etc.

Unul dintre participantii la studiu a spus ca a visat ca mergea prin zapada si zapada scartaia. A doua zi, a fost rugat sa reia jocul si scorul lui a fost mult mai bun decat in prima zi.

Cercetatorii spun, referitor la acest exemplu, ca in timpul somnului creierul coreleaza activitatile noi pe care le facem in timpul zilei cu activitati la care a mai participat. Creierul a corelat mersul pe zapada cu schiatul si, poate, ca a transmis in timpul jocului, diverse semnale muschilor si astfel a ajutat la cresterea performantei.

3. Oamenii care respecta ritmul naturii si dorm atunci cand corpul o cere traiesc mai mult si au mai putine boli.

Desigur ca nu putem adormi toti cand se lasa noaptea dar un pic mai mult somn in fiecare noapte nu strica.

 

Licurici pentru un somn cu lipici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s