Eul, alegerile, notiunea

Iubesc Dex-ul, aceasta carte de notiuni. O citeam mult in liceu. Pe atunci faceam asta cu scopul nu de a descoperi cuvinte, ci lucruri si trairi noi explicate clar. Ea spune: confort – “totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică.”

Ce am observat este ca majoritatea conceptelor din zilele noastre, asadar si ideea de confort, s-au nunantat atat de mult incat inseamna “orice” si/sau “orice pentru tine”. Confort, de exemplu, inseamna:

– casa cea mai casa, civilizata, placuta, comoda si igienica

2. burta cea mai burta, pe asfaltul cel mai murdar, in balta cea mai baltita

Notiunile traiesc reincarnari si reconturari incat totul devine discutabil, lasat la alegerea oamenilor.

E ca atunci cand ai extrem de multi bani si este o povara sa alegi pentru ca poti alege…orice. Asa si conceptele. Ele nu mai reprezinta notiuni fixe ci extrem de interpretabile.

Multi ar spune: e de departe cea mai buna situatie. Stiind ca poti alege orice, vei alege “tu”, vei alege acele lucruri te reprezinta, cei vorbi mai mult despre tine decat poate vorbi cineva care are doar 3 alegeri si nu infinitul.

Insa de ce, pusi in postura de a alege orice, oamenii aleg orice upscale. “Orice” fel de geanta sau “orice” fel de marmura nu devine o reprezentare a personalitatii cat mai degraba o exagerare a ei.

Eu cred ca existenta alegerilor in sine, limitate, pot contura un “eu” real si nu o proiectie exacerbata si excitata de presiunea societatii in care traim. E destul de greu sa rezisti acestei porniri. Am intalnit recent o persoana care ar putea fi, poate, din acele persoane rezistente la pofta de a epata. E tare fain sa fie asa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s