Sursa acestui text este cartea lui Jess Fenton, numita “Total raw food, the complete guide for beginners”, traducere de Ligia Pop.

“Bazat pe un studiu facut in decurs de 14 ani pe un lot de 80,000 femei, profesor doctorWalter Willet la Universitatea Harvard, a vrut sa demonstreze ca inlocuirea a 5% de grasimi saturate (lactate) cu grasimi nesaturate din surse vegetale, precum seminte, cereale, legume verzi si orice leguma cu frunze verzi, vor duce la micsora ratei atacurilor de cord si a decesului cauzat de boli de inima.

In decursul studiului s-a observat, contrar opiniei generale, ca produsele lactate nu sunt sursa ideala de calciu, asa cum incearca producatorii sa promoveze, si ca, chiar culmea, incurajeaza formarea osteoporozei. Lactatele contin calciu insa tranzitia lor prin corp uman nu fac decat sa spele calciul adus. Puterea de absortie este data de magneziu, dupa cum bine stim, insa lactatele nu contin decat cantitati neinsemnate de magneziu care nu au puterea de a intari absorbtia de calciu. Doar 25 de procente din toata cantitatea de calciu existenta se poate absorbi, iar restul de 75%, lipsit de magneziu, este intrebuintat de corp intr-un mod distructiv:

  • este convertit de rinichi in pietre dureroase, construite in timp ca perlele
  • in scoici blocand tractul urinar
  • contribuie la dezvoltarea artritei, iar depuneri de calciu care de multe ori
  • se manifesta sub forma gutei

O sa va intrebati, bine, bine dar ce facem cu osteoporoza? Dr. Hegsted din Anglia care a studiat si scris despre distributia geografica a osteoporozei, spunea ca tarile care consuma cantitati insemnate de lapte sunt predispuse la osteoporoza, cum ar fi spre exemplu eschimosii, care consuma 2,500 mg/zi si unde rata de osteoporoza este printre cele mai ridicate din intreaga lume, pe cand poporul din Bantus, Africa de sud, au 12% doza de proteine zilnice dintre care mare parte din surse vegetale, si numai 200 -300 mg calciu/zi. Aceasta reprezinta jumatatea dozei recomandate pentru femei si culmea, osteoporoza nu le atinge si pe deasupra mai dau si nastere in decursul anilor la un numar mare de copii, pe care-i alapteaza pana la o varsta mai inaintata decat normal.

Intrebarea vine, care este sursa de alimentare cu calciu? Raspunsul este: din exact aceeasi sursa de unde animalele isi iau calciul, din plante verzi si in special din acelea cu frunze verzi. Referindu-ne la calciu si construirea de oase si dinti sanatosi, cum putem oare comenta superbii fildesi ai elefantilor si puternicele coarne ale rinocerilor?

Spre deosebire de sursa de calciu din lactate, o alta sursa importanta, de multe ori uitata, este reprezentata de plante si legume cu frunze verzi, precum salata, spanac, urzici, papadie si orice fe de verdeturi pline de clorofila, seminte precum susanul si nucile numite migdale. Absorbtia calciului in acest caz se face foarte usor si reduce pierderea calciului in drumul lui.

Acest studiu a scos la iveala ca produsele lactate nu au fost destinate consumul uman, ci doar pentru vitei sau alti pui de animale. Laptele de vaca contine de 20 de ori mai multa caseina decat laptele uman. El este destinat sa creasca intr-un interval de un an, un vitel de 45 kg pana la 500 kg, pe cand laptele uman dezvolta un copil de la 3,5 kg-15 kg in 18 luni.

Un alt fapt este ca de la varsa de 18-20 luni, corpul omenesc incepe sa digere laptele diferit, odata ce sucul digestiv incepe sa se produca. Inainte de aceasta laptele era alcalin si nu incuraja formarea de mucus, pe cand dupa 20 luni, odata diluat cu sucul gastric, o foarte diferita reactie chimica intervine. Laptele se transforma intr-un lichid acid incurajand formarea de mucus in exces care este toxic pentru corp si care ulterior duce la imbracarea organelor precum ficat, stomac, plamani (care uneori duce la sufocare in special la bebelusi). Cel mai mult ma inspaimanta ca mucusul se lipeste de tesutul interior epitelial si-i impiedica functionarea normala. Este infiorator, insa de ce credeti ca mamiferele au sadit in ele instinctul de a-si intarca puii? Si in plus pentru metabolizarea lactozei, noi nascutii detin enzime speciale care dispar pana la varsta de 4, 5 ani.

Oamenii sunt singurele fiinte care consuma laptele altor vietuitoare si poate ni se pare normal, deoarece societatea in care traim ne-a educat astfel.  Un alt punct este ca laptele contine lactoza, pe care stomacul omenesc o digera foarte greu iar  in unele cazuri nu reuseste s-o digere, si asta din cauza lipsei de enzime speciale de care dispun numai puii de animale. Lactoza nedigerata produce indigestii, balonari, dureri abdominale, etc.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s