LHC

De cateva zile ma documentez cu privire la ce se vrea a fi cel mai mare experiment din fizica de dupa bomba atomica: testul de miercuri cu gigantul accelerator de particule de la granita Elvetiei cu Franta.

Povestea e destul de simpla.

“Acceleratorul, la care au lucrat, timp de zece ani, aproximativ 5.000 de fizicieni si ingineri, este cel mai mare proiect stiintific al ultimilor ani. Incepand cu 1996, CERN a construit, la o adancime de 100 de metri sub Alpi, un inel cu o circumferinta de 27 de kilometri, care a fost supus unui proces de racire, timp de doi ani, pentru a ajunge la o temperatura de minus 271,3°C, cu aproape doua grade mai ridicata decat zero absolut.

In jurul inelului sunt instalate patru mari detectoare in interiorul carora se vor produce coliziunile dintre pachetele de protoni (particule din familia hadronilor, de unde vine si numele acceleratorului). Viteza acestor particule va ajunge la 99,999% din viteza luminii.

La momentul maxim, se vor produce 600 de milioane de coliziuni pe secunda, ceea ce ar putea permite aparitia unor particule cau nu au mai fost niciodata observate.

Experimentul ar putea sa conduca si la observarea bosonului Higgs, o particula elementara a carei absenta bulverseaza fizica teoretica.”

De asemenea, exista o controversa modiala cu privire la dezvoltarea, in timpul experimentului, a unei gauri negre in interiorul acceleratorului. Unii teoreticieni sustin faptul ca miscarea particulelor va genera o gaura neagra. O parte din acestia sustin ca da, se va forma o microgaura neagra cu o durata ei de viata va fi foarte scurta si care se va evapora datorita radiaţiei Hawking.
Singura problema la teoria asta e ca nu se stie sigur daca radiatia Hawking chiar există. Acest experiment fiind un prilej de a observa sau nu acest tip de radiatie.
Iar majoritatea oamenilor de stiinta sustin ca, in eventualitatea in care s-ar forma o gaura neagra, ca sa se poata autointretine, aceasta are nevoie de o masa critica care sa genereze destula gravitatie pentru a atrage din ce in ce mai multa materie. Cum acceleratorul nu poate sa ii ofere decat firmituri infime de materie, aceasta nu va creste si va disparea o data cu oprirea fasiculului iar noi ne vom continua existenta pe mica planeta albastra.
Acest proiect apartine exclusiv europenilor iar in lume mai exista un accelerator la Fermilab, apartinand USA, de dimensiuni mai mici….ceea ce ar explica un pic toate zvonurile despre “sfarsitul lumii” lansate pe Internet.

oK. Si… in alta ordine de idei, dar tot pe subiect… 😀
“All should leave Geneva.
Saturn turns from gold to iron,
The contrary positive ray (RAYPOZ) will exterminate everything,
there will be signs in the sky before this” [Nostradamus]

….the end is near, my dear

Si iata acceleratorul prezentat intr-o forma hazlie de Pr-ul de la CERN:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s